I. Zanaat, Sanat ve Tasarım Dili Olarak Deri Sempozyumu ve Çalıştayı
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde ilk defa düzenlenen “Zanaat, Sanat ve Tasarım Dili Olarak Deri” sempozyum ve çalıştayı 23.05.2022-25.03.2022 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.
 


I. Zanaat, Sanat ve Tasarım Dili Olarak Deri sempozyum ve çalıştayı Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (SFTGTF) Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda başladı. İki gün süren sempozyum ve çalıştay kapsamında sosyo-ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan dericilik tüm yönleriyle ele alındı. Ayrıca günümüz akademik çalışmaları ile dericilik zanaat, sanat ve tasarım olarak tekrar güncel hale getirilerek, kültürel öğelerimize sanatla sahip çıkarak yeni bir bakış açısı sunularak Orta Asya’dan günümüze kadar uzanan dericilik Türk sanatı alanında bilgili ve uzmanların yanı sıra deri alanında hizmet veren ustaların tecrübeleri anlatıldı.
  
Programda ilk olarak KBÜ Safranbolu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümü’nden Öğr. Gör. Dilek Çelik tarafından Safranbolu evleri tavanlarını konu alındığı kişisel serginin açılışı yapıldı.  Sergide Öğr. Gör. Dilek Çelik Safranbolu evleri tavan ve göbek örneklerini deriye işlediği çalışmalardan uygulamalara yer verildi. Protokol üyeleri sergiyi gezerek Çelik’ten eserleri hakkında bilgiler aldı.
 
Programa; Karabük AK Parti Milletvekili Niyazi Güneş, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Özbekistan Andican Makine Mühendisliği Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Turdaliyev Umid Muxtoraliyevich, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, SFTGTF Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok Atmaca, Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Çepni Önalan, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Ayşegül Ay, akademisyenler, ustalar, öğrenciler ve davetliler katıldı.
 
I. Zanaat, Sanat ve Tasarım Dili Olarak Deri sempozyum ve çalıştayı sonrası 24.05.2022 tarihinde Safranbolu Misak-ı Milli Meydanı’nda Safranbolu El Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanmış deri ürünlerin sergisine yer verilmiştir. Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar, SFTGTF Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok Atmaca, El Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, deri alanında öğrencilere iki yıl kapsamlı eğitim sunan Öğr. Gör. Dilek Çelik ve Öğr. Gör. Sebahat Kılıç eserleri ve bilgileriyle sergiye katkı sunmuştur. Sergiye Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu’nun akademisyenleri ve öğrencileri dışında üniversite personelinin yoğun ziyareti dikkat çekti. 25.05.2022 tarihinde Safranbolu Misak-ı Milli Meydanı’nda çalıştaya ve sergiye katılım / destek  sunan akademisyen ve ustalara katılım belgeleri takdim edilmiştir.

Resim galerisi için tıklayınız