Turist Rehberliği ve Turizm Otel İşletmeciliği Programları, Kültür, Sanat ve Eğitim Gezisi
Safranbolu ŞYD. MYO. Turist Rehberliği ve Turizm Otel İşletmeciliği Programları,
Kültür, Sanat ve Eğitim Gezisi
(28 Nisan 2023 - 1 Mayıs 2023)

28 Nisan 2023 tarihinde saat 21:00’de Öğr. Gör. Adnan ÇETİNKAYA’nın organizasyonu ve bilimsel danışmanlığı kapsamında başlatılan geziye Dr. Öğr. Üyesi İsa UĞUR ve Dr. Öğr. Üyesi Durmuş GÜR’ün kültürel ve bilimsel desteğiyle Turist Rehberliği ve Turizm Otel İşletmeciliği Programları’ndan 70 öğrenci ve sekiz öğretim elemanı eşlik etmiştir. İlk olarak Safranbolu’dan Denizli’ye ulaşmak üzere iki otobüs ve rehberler eşliğinde hareket edilmiştir.

29 Nisan 2023 tarihinde sabah saatlerinde Denizli’de alınan kahvaltı sonrası kültür, sanat ve eğitim gezisi başlamıştır. İlk olarak Laodikeia Antik Kenti gezilmiş, kültür ve sanat alanında aktarımlar sağlanmıştır. Denizli’nin 6 km. kuzeyinde yer alan Laodikeia, Küçük Asia’nın 7 önemli kilisesinden birinin bu kentte bulunmasından dolayı Hristiyanlık tarihi açısından önemlidir. Anıtsal yapıları, tiyatroları, tapınaklar ile Karia’nın en önemli kentlerinden birisi tüm rotasıyla geziye dahil edilmiştir. Laodikeia’dan saat 11.00 gibi ayrıldıktan sonra Karahayıt’a gidilmiştir. Rota kapsamında Karahayıt’ta bulunan şifalı kırmızı suyu ve benzer renkteki travertenleri ile görülmesi gereken bir yer rota kapsamında gezilmiştir. Kısa ve keyifli bir öğle yemeği molasının ardından, Pamukkale’ye hareket edilmiştir. Kuzey Nekropol’den kültür, sanat ve eğitim gezisi başlamış, yürüyerek rota takip edilmiştir. Nekropol, Kuzey Hamamı, Frontinus Kapısı ve Antik Cadde, Latrina, Büyük Hamam, Antik Tiyatro ve kentin diğer yapıları gezi noktalarımızın arasında tüm ayrıntısıyla ziyaret edilmiştir. Son olarak Hierapolis Antik Kenti’ne Pamukkale ismini veren travertenler keyifli bir gezinin parçasıbnı oluşturmuştur. Gün sonunda turumuzu sonlandırıp Karahayıt bölgesindeki termal otelde gün değerlendirmeleri yapılarak öğrencilerle soru-cevap niteliğinde günün özeti sağlanmıştır. Akşam yemeği ve konaklama için otelde istirahate ayrılan öğrenci ve öğretim elemanları, otelin uygulama koşullarını gözlemlemelerinin ardından açık ve termal havuzlarda keyifli bir gün geçirmiştir.

30 Nisan 2023’de sabah saatlerinde otelden iki otobüs halinde ve rehber hocaların eşliğinde kahvaltı yapıldıktan sonra Buldan ilçesine gitmek üzere keyifli bir rota takip edilmiştir. Otobüslerle devam eden keyifli ve uzun yolculuk kapsamında teorik eğitimler verilmiş ve rotadaki tarihi ve turistik alanlar hakkında öğrencilere bilgiler aktarılmıştır. Buldan, Denizli’nin tekstili ve el dokuması bezleri, Buldan evleri ve yöresel tatları ile meşhur bir ilçe olması sebebiyle sanat, kültür ve turistik gezinin önemli bir parçasını oluşturmuştur. Ayrıca mesir macununun kaşifi Buldanlı Merkezefendi yine buranın değerlerinden olarak öğrencilere aktarılan bilgiler kapsamında yer almaktadır. Buldan’dan ayrıldıktan sonra Denizli kent merkezine gidilmiştir. İlk olarak tarihi Kaleiçi’nde bulunduğu Bayramyeri Meydanı’na gidilmiş, teorik bilgilerin aktarıldığı öğrencilerin olumlu-olumsuz geri dönütleri talep edilmiştir. Çarşı merkezinde Denizli kebabını tatmak üzere yemek molası verildikten sonra Bayramyeri Meydanı’nda, Kuva-i Milliyeci Müftü Ahmet Hulusi Efendi Anıtı önünde tarihi yerleşim alanı hakkında öğrencilere bilgiler sunulmuştur. Bayramyeri gezisi sonrası şehrin sembolü olan Delikliçınar Meydanı’ndaki Horoz heykeli ziyaret edilmiş toplu hatıra fotoğrafları çekilerek belgelenmiştir. Çınar Meydanı’ndan ayrıldıktan sonra Bağbaşı Teleferik İstasyonu’na gidilmiş ve yerleşim alanı istasyonun zirvesinden izlenerek kentin tarihi, turistik ve sanatsal alanları kuşbakışı tanıtılmıştır. Ege Bölgesi’nin en yüksek ve uzun teleferik hattının bulunduğu istasyondan, 1400 m yükseklikteki Bağbaşı Yaylası’nın ziyaret edilmesiyle Pamukkale Ovası ve uçsuz bucaksız manzara, öğrenci ve öğretim elemanlarına keyifli bir gezinin huzurunu arttırmıştır. Tur sonunda otelde gün değerlendirmesini yapmak, teorik eğitimlere devam etmek, akşam yemeği yemek ve istirahat etmek üzere hareket edilmiştir.

1 Mayıs 2023 tarihinde sabah saatlerinde otelde alınan kahvaltı sonrası Karabük’e dönmek ve yarım gün daha gezi rotasını tamamlamak üzere iki otobüs ile rehber hocalar eşliğinde otelden hareket edilmiştir. Gün kapsamında kükürtlü suyun oluşturduğu gizli cennet Kaklık Mağarası’na gitmek üzere hareket edilmiş ve keyifli bir gezi rotası oluşturulmuştur. Yer altında oluşmuş travertenler ve kükürtlü suyun gezisi ve hatıra fotoğraflarının ardından Kaklık’tan ayrılan ekip Çal ilçesine gitmek üzere hareket etmiştir. Çal ilçesi ülkemizin en büyük şarap tedarikçisi olan ilçeler arasında yer almaktadır. Çal İlçesi’nde tarihi ve turistik gezilerin ardından Küp Fabrikası’nın yetkili ve varisleri eşliğinde üretim bandı hakkında bilgiler alınmıştır. Çal Bağ Yolu olarak adlandırılan bu yol, turizm projesi olarak yakın gelecekte turizme kazandırılacak bir güzergah olması açısından son derece önemlidir. Çal’dan ayrıldıktan sonra Çivril ilçemiz yakınlarında bulunan, Işıklı Gölü kenarında kısa bir mola verilerek Işıklı Gülü nilüfer döneminde çok ziyaret edilen bir destinasyon olması açısından keyifli bir rota ve teorik eğitimin sunulduğu bir güzergah olmuştur. Göl, kano turları ve fotoğraf meraklılarının uğrak noktası olması açısından hem dinlenme noktamız hem de teorik eğitimlerin sunulduğu bir yer olarak değerlendirilmiştir. Eğitim gezisi 16.00 itibariyle son bulmuş, Dinar, Afyonkarahisar güzergahından Karabük’e dönüş yolculuğu gerçekleştirilmiştir.


Gezi Başlangıcı, Yolculuk

Gezi Başlangıcı, Yolculuk, Mola

Laodikeia Antik Kenti, Tiyatro

Laodikeia Antik Kenti, Tapınak

Laodikeia Antik Kenti, Agora

Laodikeia Antik Kenti, Sütunlu Cadde

Hieropolis, Tiyatro

Hieropolis, Tiyatro

Hieropolis, Tiyatro

Denizli, Delikliçınar Meydanı’ndaki Horoz Heykeli

Denizli Kebabı, Öğle Yemeği Sonrası Hatıra Fotoğrafı

Bağbaşı Teleferik İstasyonu’na Yolculuk

Çal, Küp Fabrikası

Çal, Küp Fabrikası

Işıklı Gölü, Gezi Sonu

Işıklı Gölü, Gezi Sonu

Işıklı Gölü, Gezi Sonu, Manzara